Pe 13 iulie a intrat în vigoare noua lege a mărcilor 112/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice.

Într-un comunicat de presă dat pe 02.07.2020, Comisia Europeană anunța că România este singura țară din Uniunea Europeană care nu a implementat Directiva (EU) 2015/2436, directiva care ar fi trebuit să fie implementată de toate țările membre până la data de 14.01.2019. Urma să trimită cazul către Curtea Europeană de Justiție pentru a se stabili sancțiunile financiare (renumita deja procedură de infringement). Dar România a făcut efortul major de a vota și a promulga legea, astfel încât probabil nu va mai fi sancționată de către Curtea Europeană de Justiție (cel puțin pentru acest motiv). Și a avut o întârziere de doar un an și jumătate.

Dar să vedem de ce este așa importantă noua lege și cum sunt afectați cei care au deja o marcă înregistrată și de ce circulă vorba că avocații specializați în proprietate intelectuală și consilierii în proprietate industrială nu au concediu în această perioadă.

În primul rând se modifică definiția mărcii și sunt modificate procedurile în fața Oficiului prin introducerea unor termene mai scurte cu privire la procedura înregistrării mărcii, examinării contestației și chiar a invocării priorității.

Dacă, în prevederile anterioare, doar semnele susceptibile de reprezentare grafică (cuvinte și desene/fotografii) puțeau fi protejate prin înregistrarea mărcii, conform noii legislații o marcă poate fi constituită din orice semn, inclusiv din sunete-cu siguranță vom asista astfel la înregistrarea unor holograme, mărci multimedia sau mărci sonore.

Un lucru bun pentru titularii de mărci îl reprezintă faptul că noile mărci vor fi întâi examinate și de abia apoi publicate în vederea formulării de opoziții (înainte titularii de mărci plăteau taxa și onorariul pentru formularea de opoziții chiar dacă solicitantul nu își achita întreaga taxă sau chiar dacă marca era respinsă pe motive absolute înainte să între în procedura de opoziție).

Citeste mai departe: https://republica.ro/